Werkgever, bespaar me het brevet van onvermogen!

brevet v. onvermogen

 

 

 

 

 

 

 

Wat kun jij als (HR) manager voor je gestreste werknemer doen? Laat ik in dit blog met je delen wat je in ieder geval NIET moet doen als een gestreste medewerker tegenover je zit. Deel in ieder geval nooit het brevet van onvermogen uit!

Brevet van Onvermogen

Ik hoor het mijzelf vier jaar geleden nog zeggen. Het woord ‘zeggen’ dekt niet echt de lading. Het kwam er met haperingen, horten en stoten uit! Het lijden van Christus was er niets bij. ‘Je mahag alles tegen me zeggen, maar niehiet dat ik negatief BEN, ik DOE de laatste tijd heel negatief.’ Ik BEN dit niet! Natuurlijk moest ik erkennen dat ik was veranderd in (wat de heren van 365 dagen succesvol in hun masterclass ‘stop de stress’ omschrijven als) de moppersmurf. De moppersmurf is door stress niet goed meer in staat om leiderschap te nemen over zijn of haar eigen leven. Hij/zij voelt zich slachtoffer van haar omgeving. Oftewel; het ligt alles en iedereen of gewoon lekker makkelijk aan de baas!

Misschien weten managers anno 2017 wel dat langdurige stress lichamelijke klachten (droge mond, oppervlakkige ademhaling, moe, hoofdpijn, zenuwtrekjes), emotionele klachten (onzeker, snel geïrriteerd, zwaarmoedig, impulsief, veel zelfkritiek)  en verstandelijke klachten (verstrooid, vergeetachtig, ongeïnteresseerd, concentratieproblemen, prioriteiten verwarren) tot gevolg kan hebben als ook veranderingen in gedrag (overuren maken, verminderde teamgeest, onzorgvuldig zijn, vaker miscommunicatie), MAAR we realiseren het ons te weinig als we naar onze medewerkers kijken. We zetten de kennis niet in als we ze beoordelen. We communiceren dat niet als we ze in werkzaamheden begeleiden. Kijken we naar de gestreste variant of naar de echte variant? Je bent op het werk zo bekwaam als je laatste actie!

Wat had het mij destijds geholpen als mijn leidinggevende tegen me had gezegd; ik ken je als iemand die kansen ziet, creatief bijdraagt in campagnes en erg enthousiast is. Ik zie ook dat je je op dit moment anders gedraagt en naar mijn idee ligt stress hieraan ten grondslag. Het had mij een hoop onzekerheid bespaard, deelname aan self-love challenges gescheeld en me een stuk eerder onder de werkende lieden teruggebracht. Die burn-out klachten die verdwenen, maar die verrekte onzekerheid over mijn ‘kunnen’, mijn ‘bekwaamheid’ ofwel het ‘onvermogen’ bleef.

Wat je WEL kunt doen

In mijn ideale wereld worden stressklachten in het bedrijfsleven herkend en erkend en heel belangrijk ze worden benoemd, zonder daarbij afbreuk te doen aan iemands talent. Een talent dat weliswaar verscholen ligt onder een dikke laag stress.

Wat je wel kunt doen voor je gestreste medewerker? Als de kennis over de signalen van stressklachten niet alleen het HR team, maar ook de direct leidinggevenden zou bereiken, dan zouden we medewerkers eerder kunnen helpen bij het vergroten van het bewustzijn op; fysieke grenzen (BODY), oude belemmerende patronen (MIND) en zingeving (SOUL). Dan scheelt diezelfde baas die ik eerder de schuld gaf, dan mooi 180 ziekteverzuimdagen (gemiddeld aantal dagen afwezig bij een burn-out) maal €250 per dag. masterclasses masters in stress

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *